Babynestje

babynestjeSchattig zijn ze zeker! Maar veilig?
Staat zo’n lief babynestje ook op jouw uitzetlijst? Lees dan deze blog even goed door voordat je besluit of en hoe je hem gaat gebruiken. Vanuit mijn visie op veilig slapen zijn de babynestjes namelijk niet altijd veilig. De rand is niet altijd gemaakt van materiaal waar de baby doorheen kan ademen. Dit verklaard ook de prijsverschillen in de verschillende babynestjes. Zo verklaard Sleepyhead op hun website dat zij met materialen werken waardoor het gebruik volledig veilig is conform de Europese wetgeving. Echter betaal je dan wel €160,- voor een babynestje die je van 0-6 maanden kunt gebruiken.

Er zijn dus al veel handige moeders en oma’s zelf aan het naaien gegaan. En worden ze op verschillende plaatsen voor spotprijsjes aangeboden. Heel handig maar wees dan bedacht dat de rand waarmee het nestje gevuld is niet van materiaal is waar je baby doorheen kan ademen. Dit vergroot het risico op wiegendood. Daarnaast heb je ook nog het Oeko-tex certificaat. Als je textielproduct een oeko-tex 100 certificaat heeft dan zitten er geen giftige stoffen verwerkt in de stoffen die gebruikt zijn. Fijn om te rekening mee te houden bij spullen waar je kindje mogelijk op sabbelt.
In Nederland maken we gebruik van de adviezen van veiligslapen.nl. Het is jullie kindje en dus jullie beslissing wat je met deze adviezen doet. Lees de informatie, neem tot je wat bij jou past en maak een weloverwogen beslissing. Het advies rondom babynestjes vanuit veiligslapen.nl luidt alsvolgt:

‘Babynestjes of slaapnestjes worden vaak in de box, het ledikant of de wandelwagenbak gebruikt. Of ouders gebruiken het om hun baby tussen hen in te laten slapen in het ouderlijk bed. VeiligheidNL raadt het samen slapen met een baby in het ouderlijk bed, ook met behulp van een babynestje, af. Uit onderzoek blijkt dat dit een risicofactor is voor wiegendood. Wij adviseren om een baby in een eigen bedje te laten slapen die het liefst de eerste 6 maanden bij de ouders op de slaapkamer staat. Gebruik een babynestje niet in het ouderlijk bed, wieg of ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra een baby gaat omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen dit kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Om deze zelfde reden raden wij ook het gebruik van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen en -wigjes in het bedje af. Gebruik je een babynestje in een box of kinderwagen, hou dan altijd toezicht’.

 

Mijn advies; Gebruik de eigengemaakte/goedkopere babynestjes alleen onder toezicht. Bijvoorbeeld in de box. De babynestjes van bijv. sleepyhead zouden in dit geval wel veilig genoeg zijn om ook tussenin te kunnen slapen. Echter heb je dan wel nog het risico op wiegendood doordat baby’s bijvoorbeeld te warm worden tussenin en/of onder jullie dekens. En als je dan toch bereid bent om €160 uit te geven aan een veilig babynestje dan kun je net zo goed een co-sleeper aanschaffen. Veilig, dichtbij en meer ruimte in jullie eigen bed. 

Spread the love,

Sharon

Bron
https://sleepyheadnl.com/
https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/faq-veilig-slapen

You may also like...